Palace of Justice – Corte di Cassazione

Palace of Justice i Rom

Kanske är det bara jag som fascineras av domstolsbyggnader men tänk att få arbeta i dessa lokaler 🙂 Nu är romersk, eller snarare italiensk, rätt inte min starka sida och dessutom så är mina kunskaper i italienska så gott som obefintliga så den drömmen får nog fortsätta att vara just en dröm.

Hur mäktig och imponerande denna byggnad än är så är den faktiskt inte särskilt gammal, i vart fall inte i förhållande till de övriga byggnader i Rom som vi fascinerades av. Bygget av Corte di Cassazione påbörjades 1888 och slutfördes 1910. I byggnaden har Högsta domstolen sitt säte och här finns även det allmänna juridiska biblioteket. Bygget har kantats av rykten om korruption varför den går under smeknamnet Palazzaccio som betyder ungefär ”dåligt palats”.

Marken byggnaden står på var inte optimal för att bygga en så gigantiskt stor byggnad varför omfattande renoveringar av grunden har behövts. Under en av dessa renoveringar gjordes flera viktiga arkeologiska fynd, bland annat flera sarkofager. Jag undrar lite hur många historiska platser och ting som begravts under de nyare byggnaderna som uppförts här i Rom, å andra sidan vill jag kanske inte ha svar på de funderingarna!

Palace of Justice - högsta domstolen i Rom
Corte di Cassazione, Palace of Justice in Rome
Entré Palace of Justice - högsta domstolen i Rom

Fotat av mig i Rom i maj/juni 2019.

11 thoughts on “Palace of Justice – Corte di Cassazione

 1. Jag förstår att du gärna skulle jobba där. Om det inte vore för språket och det som skiljer i lagtexter så skulle det kanske inte vara omöjligt. Men vilken byggnad!!! Där kan man nog stå hur länge som helst utan att hinna se alla detaljer. Det är otroligt vackert men kanske lite för mycket. Ungefär som att inte se skogen för alla träd. Vilken tur att du väljer ut några detaljer och det är klart att fru Justitia ska vara med 🙂

 2. Hästarna på taket drar blickarna till sig men byggnaden är som en överdekorerad tårta, vackra detaljer men tillsammans. för mycket. Det blir kanske lite långt för dig att pendla om du får jobb där?

  1. Kanske en aning långt 🙂 Jag tror jag får hoppa över om jag skulle få ett erbjudande – vilket förvisso är ganska osannolikt.
   Jag håller faktiskt med dig i att det är en aning (eller kanske inte bara en aning) för mycket dekorerat på denna byggnad. Plottrigt blir nog min slutliga bedömning – men, trots det, en imponerande byggnad som jag blir lite nyfiken på hur den ser ut inuti.

  1. 🙂 jag hörde minsann hur arkeologerna och historikerna muttrade över den nya tunnelbanelinjen som är under uppbyggnad. Inte så populärt 🙂 Men, kanske nödvändigt om det ska fungera.

   1. Rom är större än Stockholm, deras tunnelbana är längdmässigt knappt hälften av Stockholms tunnelbana. Vår byggs nu ut kraftigt och kommer bli betydligt större. Om Rom vill bevara sin unika stad måste dom satsa stort på kollektivtrafik, alla avgaser och vibrationerna förstör de unika byggnaderna.

    1. Okej, det är så lite utbyggt där! För många ilskna historiker och arkeologer kanske 🙂 🙂
     De behöver nog hitta alternativa lösningar för trafiken för fy 17 så mycket trafik det var – hela tiden. Och verkligen inte det optimala vägnätet heller. Hela stan är dessutom öppen för trafik, även de små gränderna i gamla delarna vilket jag kan tycka var helt onödigt. Men, nu är det ju inte jag som bestämmer – vilket i och för sig kanske är tur 🙂

     1. Och dålig ekonomi, det är betydligt dyrare att bygga tunnelbana i Rom än i Stockholm, vi har urberg och det är betydligt billigare att bygga i urberg än i lera

Kommentera