Guckuskor i Falshålets naturreservat

Guckusko – Cypripedium calceolus

Så har vi gjort det årliga besöket vid Falshålets naturreservat utanför Östervåla för att beskåda den fagra Guckuskon i full blom. I år var vi ute i sista minuten, jag tror blomningen är över för den här gången innan veckan är slut (eller i vart fall under nästa vecka).

Guckoskon – Cypridpedium caloceolus på latin sägs blomma i juni-juli men vi har varje år besökt den i slutet av maj eller den första veckan i juni och då har den stått i full blom. Guckusko är en ganska sällsynt växt vilket väl förklarar varför området den växer på här har blivit skyddat som naturreservat. Tyvärr växer den på en väldigt myggrik plats här hos oss så vistelsen blir sällan vare sig behaglig eller långvarig. Men, en liten stund av beundran varje år är denna märkliga växt sannerligen värd!

Guckuskor Cypripedium calceolus vid Falshålets naturreservat i Östervåla
Guckusko vid Falshålets naturreservat, Östervåla i Heby kommun
Guckusko i kvällssol, fotad i juni vid Falshålets naturreservat

Fotat av mig vid Falshålets naturreservat utanför Östervåla i juni 2019.

18 thoughts on “Guckuskor i Falshålets naturreservat

  1. De är så fina! Vad jag förstår finns de inte på så många platser så jag har tur som har dem alldeles i närheten!

  1. Tack! Ja jag gillar just att temat lyfter fram bilderna!
   Vilken knapp menar du – är det skicka kommentar eller?

   1. Ja, det är ju ingen knapp 😂, men det är skicka kommentarer jag menar. Efter många försök gick det. Får se hur det går nästa gång 😊. Kanske hade en halvtaskig uppkoppling (är inte i Sverige just nu).

 1. Den är ju så vacker och jag skulle också gärna slåss med myggen en liten stund för att få se dem. Men nu slipper jag myggen för du bjuder på så fina bilder att jag är väldigt nöjd med det. Det är bra för dig också för om du inte riktigt kunde njuta då så kan du titta på bilderna utan surr omkring dig och känna dig nöjd ändå 😀

  1. Det har du rätt i 🙂
   Det är alltid mycket mygg där men inte tillräckligt mycket för att jag ska hålla mig borta! Värre har jag varit med om!
   Du som har lämnat många kommentarer här – har du haft några svårigheter att göra det?

   1. Förresten, när jag tänker på det så kommer det varje gång upp en text om att det ser ut som om jag har lämnat en likadan kommentar förut. Då ser jag inte min kommentar men eftersom jag är van vid det från någon annans blogg så tänkte jag inte särskilt mycket på det. Jag vet ju att kommentaren kommer fram i alla fall.

    1. Okej, så vet jag också att det blir ibland på vissa bloggar. men det är inte det som sägs vara problemet. Någon ser inte kommentarsfältet, någon tycker att det ”hoppar” och någon tycker det var svårt att trycka iväg kommentaren.

 2. Så fantastiskt vackert och underbara, spännande blommor. Snyggt fotat! Inte helt enkelt att fota och samtidigt kriga mot alla mygg. Tror dessutom att det är ett riktigt mygg- och knottår i år. Det är GALET på vissa platser. Jag är ute på ugglespaning var och varannan kväll och tro mig… Jag är rödprickig av alla bett och myggmedlen är värdelösa. Jag har nog åtminstone 4 olika sorter hemma och ingen funkar. Men vad gör man inte för en härlig upplevelse 😉
  Trevlig helg 🙂

  1. Tack så mycket!
   Det är alltid mycket mygg just där av någon anledning. Jag har hört att det är förskräckligt på sina håll. I år blev de sena med besprutningen vid Dalälven också så i de krokarna är det visst olidligt vad jag hört. jag har inte heller lyckats hitta något myggsprej jag heller men här har vi det ganska drägligt med mygg (om än mer än vanligt) så det får gå ändå 🙂
   Tack det samma!

Kommentera