Castel Sant’Angelo

Castel Sant'Angelo med Tibern i förgrunden

Castel Sant’Angelo – en befäst borg

Castel Sant’Angelo är en befäst borg i centrala Rom som genom åren haft många funktioner. Inledningsvis var den kejsar Hadrianus mausoleum, senare har den använts som försvarsverk och som tillflyktsort för påvar som av något skäl behövt söka skydd. Numera är den ett museum – Museo Nazionale di Castel Sant’Angelo.

Vi valde att inte gå in på detta museum, är det något vi lärde oss av vår Rom resa så är det att tiden inte räcker till allt. Det finns kopiöst mycket att se och man får helt enkelt prioritera stenhårt. Men, inte desto mindre, beundrade vi Castel Sant’Angelo från utsidan. Om vi återvänder till Rom någon gång så är ett besök inne på Castel Sant’Angelo något som står på ”att-göra-listan”.

Ponte Sant’Angelo som ni ser på fotot nedan är en bro över Tibern utsmyckat med tio rejält stora änglaskulpturer. Vill ni veta mer om änglarna som är avbildade kan ni följa länken ovan.

Castel Sant'Angelo med änglarnas bro i förgrunden, Rom, Italien
Castel Sant'Angelo i Rom
Castel Sant'Angelo, Rom, Italien

Castel Sant’Angelo – en plats för skydd och säkerhet

Till vänster på fotona här nedanför ser ni en mur med valv, på – eller möjligen i – den finns en gång, 800 meter lång efter vad jag kan läsa mig till – som en gång i världen använts som flyktväg för de påvar som av någon anledning ansett att de behöver fly Vatikanen osedda. Den hemliga gången (kanske den var hemlig då, nu är den ju inte särskilt hemlig) byggdes av Nicolaus III. Om någon av påvarna verkligen behövt använda den hemliga gången förtäljer inte historien.

Castel Sant'Angelo och den hemliga gången, Rom
Castel Sant'Angelo och den hemliga gången som påvarna använde för att, vid behov, kunna fly från Vatikanen

Castel Sant’Angelo by night

Slutligen ett nattfoto av ett upplyst Castel Sant’Angelo, fotat på väg hem till lägenheten efter att vi ”gjort stan” en av kvällarna i Rom.

Castel Sant'Angelo, Rom, by night

Samtliga foton är mina, fotade i Rom i maj/juni 2019.

10 thoughts on “Castel Sant’Angelo

    1. Mycket svår när det kommer till Rom… vi sprang som tokar trots att ambitionen var att vi INTE skulle göra det 🙂 Men jag tror ändå vi lyckades prioritera ganska bra!

    1. Den tar vi nästa gång (fast jag inser ju att inte ens nästa gång kommer att räcka till för allt). Sonens flickvän har varit där inte mindre än 7 ggr (tror jag det var), nu senast i hela 10 veckor och ÄNDÅ gjorde/besökte vi saker som hon inte gjort/besökt tidigare. Det finns en del att se med andra ord!

  1. Ja, det finns nog alldeles för många sevärdheter för att man ska hinna med allt. Det gäller att prioritera men det ger även skäl att komma tillbaka 😀 Jättefina bilder och väldigt maffiga byggnadsverk.

    1. Absolut. Jag visste förvisso att det finns mycket att se där men kanske inte riktigt hur mycket. Sonens flickvän brinner ju för det antika rom och har varit där sju gånger tidigare (nu senast i 10 veckor) och ÄNDÅ var vi på två olika platser hon inte hade besökt tidigare. Så nej, det går nog inte att hinna med allt 🙂

  2. Ibland räcker det kanske att bara se utanverket, jag tänker att man ju inte har besökt alls ställen hemmavid heller. Jag gillar närbilderna av borgen, där detaljerna på muren framträder och kvällsbilden är så underbar.

    1. Det har du så rätt i! Kanske man borde åtgärda det på hemmaplan först 🙂 Men just här fick jag faktiskt lust att gå in och undersöka mer – men, du vet, tiden…

Kommentera