Basilica di San Pietro in Vaticano – Peterskyrkan del I

Basilica di San Pietro in Vaticano

Peterskyrkan – Basilica di San pietro in Vaticano på italienska – är katolicismens huvudkyrka och är belägen i Vatikanstaten i Rom. Vi besökte Rom, och då bland annat Peterskyrkan, en helg i maj/juni 2019. På fotot här ovanför ser ni kyrkan med Tibern och änglarnas bro som fond.

Grundstenen till basilikan (kyrkan) lades år 1506 och 120 (!) år senare, år 1626, invigdes den av påve Urban den VIII. Peterskyrkan anses vara en av de största kyrkorna i världen, teoretiskt kan den rymma så mycket som 60 000 personer. Oavsett om den är världens största kyrka eller ej så är den rejält stor och oerhört imponerande.

Just med tanke på kyrkans storlek och hur mycket det finns att se kommer jag att dela upp fotona från Peterskyrkan i flera olika inlägg.

Peterskyrkan i Vatikanstaten sedd från Janiculum

Imponerande stor kyrka

Peterskyrkan är, som jag ovan nämnt, en imponerande stor byggnad som syns från många platser i Rom. Kupolen på kyrkans tak har en diameter på 42,34 meter vilket väl säger en del om kyrkans storlek. På fotot ovan ser ni kyrkan fotad från utsiktsplatsen vid Janiculum (Gianicolo på italienska).

Peterskyrkan, Basilica di San Pietro in Vaticano, by night

Peterskyrkan fotad från Petersplatsen en sen kväll i maj 2019. Vatikanstaten och kyrkan är, som många andra platser i Rom, välbevakad. Bland annat måste du passera genom en säkerhetskontroll i bästa flygplatsstil för att ta dig in i Peterskyrkan.

Vaktas av Schweizergardet

Just Vatikanstaten vaktas av Schweizergardet, ett garde som grundades av påven Julius den II år 1506. Schweizergardets huvuduppgift är att skydda påven och hans residens och de är både vältränade och välbeväpnade för att fullfölja sin uppgift. Sen kan man kanske tycka ett och annat om deras uniformer, just den som gardisten på fotona här nedan har är tydligen ett slags paraduniform och den verkar kanske inte vara den optimala om det är ett krisläge och någon bov ska fångas.

Schweizergardist vid Peterskyrkan i Vatikanstaten
Medlem i Schweizergardet i Vatikanstaten, utanför Peterskyrkan

Fotat vid Peterskyrkan, Vatikanstaten i maj/juni 2019. Länkarna i inlägget går främst till artiklar i Wikipedia, kanske inte den mest tillförlitliga källan i alla lägen men de fyller sin funktion om du vill läsa mer om de olika byggnaderna eller platserna.

14 thoughts on “Basilica di San Pietro in Vaticano – Peterskyrkan del I

 1. Verkligen vackra foton av en vacker kyrka. Men vad synd att vaktens clownklädsel ska förstöra helhetsintrycket. Mer skrattretande än respektingivande 😉 Men kyrkan är desto mer respektingivande.

  1. Nu hade jag lite bråttom 🙂 Skulle ju skriva lite mer än bara tack!
   Jag tycker trots allt att deras utstyrsel är lite kul, den är väl kanske inte den mest moderna och förmodligen inte den mest praktiska men som skrivet lite kul. Det är lite svårt att tänka att det står en mycket vältränad vakt som är redo att bekämpa vilken ondska det nu än vara månde där 🙂

  1. Visst ser de lite cirkusaktiga ut, eller clownaktiga. Men jag antar att det är näst intill hädiskt att säga så 🙂

 2. Pust, jättesvårt att komma åt att kommentera, fältet slinker iväg när man skrollar ner. Och jag har klickat på inlägget och nu på kommentarer, testade minst sju gånger.

  Jättefina stora bilder av kyrkan och vakterna, särskilt gillar jag kyrkan i kvällsbelysning. Vi var där när förrförra påven dog, under påskveckan och det var förstås en historisk upplevelse. Minns den makalösa uppslutningen av mediafolk och poliser och när vi klättrade upp i kupolen förstod vi allvaret, man hade mässa för den döende påven och vi såg rakt ner på den. Ända upp klättrade vi trots makens höjdskräck. Sen återvände vi nästa dag när väl påven hade dött och deltog i den stora sorgemässan på torget som sändes ut över hela världen. Jag ville posta hem vykort med den dagens datum på frimärket men lyckades inte ta mig till brevlådorna över torget p.g.a. folkmassorna. Sökte upp en av vakterna och bad honom göra det. Kortet kom fram.

  När jag har skrivit detta har kommentarsfältet slunkit iväg otaliga gånger. Jag tror att du måste kolla funktionen, orkar inte börja om hela tiden på de andra inläggen.

  1. Vad märkligt, jag har provat att kommentera på ett par inlägg nu och märker inga konstigheter. Provar just nu att svara direkt i inlägget (och inte via läsaren eller i admin) och det verkar fungera fint!
   Vi var inte lika modiga som ni… upp i kupolen tog vi oss inte. Jag är alldeles för höjdrädd för det och jag tror, även om ingen erkände det högt, att de andra var lika skraja för höjden som jag 🙂

   1. Jag har testat igen och de är något märkligt med sidan, den ”stöter bort” mig. Det bara hoppar iväg och så är jag på toppen igen. Jag är tydligen inkompatibel med din blogg, haha.

    Det som var den stora upplevelsen för oss var ju påvens död och att vi blev en del av en stor historisk händelse. Jag fotade analogt då och har tyvärr inga bra bilder från det. Jag gjorde bort mig lite genom att fråga en polis vad det var som stod på, med alla mediepersoner och poliser och när han svarade att påven var sjuk sa jag: ”Ok, just that.” ”Yes, just that”, svarade han. Jag tyckte nog att han ju hade varit sjuk en längre tid… kunde ju inte ana att han var dödssjuk.

    1. Märkligt! Du kommer inte åt den lilla pilen till höger på sidan? Den skickar dig nämligen till toppen igen.

     1. Nej, det gör jag inte. Nu svarar jag via läsaren och det går ju bra. Skulle det kunna vara något med att jag har Mac?

     2. Ingen aning faktiskt eftersom jag själv inte har någon Mac, fast det har jag svårt att tro. Nåja, hoppas det bara var något konstigt i det inlägget. Kanske det funkar bättre i andra.

     3. Nej, det är samma i alla inlägg, testade det nyaste nu. När jag har scrollat ner så studsar jag upp till början igen. Tidigare var det ofta så att det som passade PC kanske inte gick så bra med en Mac, men jag trodde att det problemet var borta nu.

Kommentera