Basilica di San Pietro in Vaticano – Peterskyrkan del V

Skulpturer och valv i Peterskyrkan

Peterskyrkan är helt fantastiskt dekorerad och utsmyckad, bland annat finns där 390 kolossala skulpturer. Några av dem fick jag med på bild, vissa ser du här nedanför, andra ser du i tidigare inlägg från Peterskyrkan. I kyrkan finns också många målningar men några uppgifter om antalet har jag inte hittat.

Lite kuriosa för oss från Sverige är att drottning Kristina begravdes här år 1689. Begravningen blev en storslagen tillställning något som gick helt emot hennes önskan om en enkel begravning, något som framgick av hennes testamente. Jag lyckades dock inte hitta drottning Kristinas minnesvård bland alla andra monument och skulpturer, men om du följer länken kan du se hur den ser ut ändå.

Så, slutligen, ett sista foto på den imponerande interiören i Peterskyrkan. Om ni hängt med hela vägen så har ni nu tagit er igenom fem inlägg som enbart handlar om Peterskyrkan, framöver kommer jag att se över mina foton från andra delar av Rom.

Här nedanför ser du återigen skulpturen av aposteln Petrus, en rejält stor skulptur men som ni ser är den verkligen liten i sammanhanget!

Valv i Peterskyrkan i Rom, Vatikanstaten

Fotat av mig i Peterskyrkan, Vatikanstaten, i maj/juni 2019. De länkar som finns i inlägget leder till andra inlägg här på bloggen alternativt till informationssidor om en specifik sak eller person. Du hittar de tidigare inläggen från Peterskyrkan här;

6 thoughts on “Basilica di San Pietro in Vaticano – Peterskyrkan del V

 1. Peterskyrkan är nog något ”måste” om man är intresserad av kultur, resor, historia m.m. Det ligger också på min lista över vad jag ”vill göra”. Får se när jag får till det. Inte i år, för då är ”annat” inplanerat 🙂

  Tack för fina och inspirerande bilder!

  1. Tack själv!
   Måste vet jag inte, men helt klart sevärd och mycket imponerande! Men det finns mycket att se i världen och ibland måste man välja – vilket du har gjort. Ser fram emot att se vad det är du har planer för 🙂

  1. Ha ha… japp, men nu är det slut på foton på Peterskyrkan (nej det är det inte alls, jag har massor men jag ska inte plåga er med fler). Nu blir det annat från Rom i stället, jösses vad med sevärdheter den stan har att erbjuda!

   1. Jag känner mig inte ett dugg plågad. Jättekul att få se allt det maffiga i kyrkan. Det är bara orden som börjar ta slut för att beskriva hur jag reagerar 🙂 Men det blir kul att få se ännu mer 😀

    1. Tack – å andra sidan är det en plåga som man lätt kan slippa om man så önskar, bara att stänga webbläsaren 🙂

Kommentera