Basilica di San Pietro in Vaticano – Peterskyrkan del IV

Berninis bronsbaldakin vid högaltaret i Petruskyrkan

Högaltaret i Peterskyrkan

Under kupolen i Peterskyrkan står högaltaret i all sin prakt. Detta altare får endast användas av påven. Övriga som ska hålla mässa får nöja sig med något av de andra 44 altare som finns i kyrkan. Vid högaltaret står en 29 meter (eller 30 meter, det råder visst delade meningar om det) hög baldakin i brons skapad av Bernini. Det sägs att bronset till baldakinen hämtades från det antika templet Pantheon.

Just den här delen av Peterskyrkan var avstängd för allmänheten och fick endast beundras på lite avstånd.

Baldakin i brons i Peterskyrkan Vatikanen

Aposteln Petrus

Peterskyrkan sägs vara uppkallad efter aposteln Petrus vilket förklarar varför skulpturen av Petrus har en framträdande plats i kyrkan alldeles invid högaltaret. Om ni tittar lite extra noga på bilden till höger så ser ni att Petrus högra fot är alldeles utsliten och skavd. Förklaringen jag fick till detta är att besökarna i kyrkan bett vid Petrus skulptur och i samband med detta kysst hans fot vilket sägs bota sjukdom och ge hälsa. Jag tänker att det snarare borde haft motsatt effekt med tanke på vilken bakteriehärd den foten borde ha blivit. Numera är det inte tillåtet att gå ända fram till skulpturen, jag förmodar att anledningen är att rädda det som finns kvar av Petrus slitna fot.

Fotat av mig i Vatikanstaten i maj/juni 2019. De länkar som finns i inlägget leder till andra inlägg här på bloggen alternativt till Wikipedia för dig som vill läsa mer om de olika sakerna.

2 thoughts on “Basilica di San Pietro in Vaticano – Peterskyrkan del IV

Kommentera