Basilica di San Pietro in Vaticano – Peterskyrkan del III

Peterskyrkans stora kupol

Den stora kupolen på Peterskyrkan syns mer eller mindre över hela Rom, inte så konstigt med tanke på storleken. Kupolen har en diameter på hela 42,34 meter och är den största fribärande byggnaden tillverkad av tegelsten i världen. De byggnadstekniska kunskaperna var helt klart stora redan långt tillbaka i tiden!

Om ni tittar noga på fotot här nedanför ser ni ett räcke (eller staket om du så vill) ovanför fönsterraden i kupolen. Den som är mer våghalsig och mindre höjdrädd än mig kan ta sig en promenad där uppe och se kyrkan från ett helt nytt perspektiv. Den som är ännu modigare än så kan ta sig ända upp till toppen vad jag förstår och ska då belönas med en magnifik utsikt över Rom.

Stora kupolen i Peterskyrkan, Vatikanstaten
Närbild kupolen i Peterskyrkan

Sankta Helena

Den stora kupolen i Peterskyrkan bärs upp av fyra stora pelare. Var och en av dessa pelare har en nisch vid foten där det står helgonskulpturer som var och en är fyra och en halv meter höga. Pelarna i sig har en diameter på ungefär 24 meter vilket förklarar varför en fyra och en halv meter hög skulptur ser liten ut!

I nischen på pelaren ni ser här nedanför står skulpturen av helgonet Sankta Helena som är den som enligt vad som sägs var den som fann Kristi kors när hon vallfärdade till Jerusalem år 324.

En av pelarna som håller uppe kupolen i Peterskyrkan i Vatikanstaten
Utsmyckning på en av pelarna som håller upp den stora kupolen i Peterskyrkan
Dekoration på en av pelarna som håller upp den stora kupolen i Peterskyrkan, Vatikanen

Fotat av mig i Peterskyrkan, Vatikanstaten, i maj/juni 2019.

16 thoughts on “Basilica di San Pietro in Vaticano – Peterskyrkan del III

  1. Mycket mäktig – sen kan jag som jag skrev till Ingrid känna lite… vad hade man inte kunnat göra för alla pengar som gått åt till något som förvisso är mäktigt men ändå ett mäktigt skrytbygge 🙂

  1. Ja den är verkligen mäktig, vilket jobb som lagts ner. Imponerande och samtidigt kan jag inte låta bli att undra över alla resurser som gått till detta som kunnat göra nytta på andra håll. Men, nu står den där och det var faktiskt kul att kunna njuta av all skönhet en stund!

 1. VIlket otroligt arbete som har lagts ner och vilken hantverksskicklighet! Oavsett om jag kanske tycker att det är lite för mycket pengar inblandade så måste jag beundra allt det fantastiska. Jag gissar att man kan gå omkring där väldigt länge och ändå missa massor. Fina foton och jag blir lite sugen på att se utsikten från höjden i kupolen. Men om jag kom dit skulle jag nog ganska snart tänka om. Det beror lite på hur högt staketet är 😉

  1. Ja det är fantastiskt!
   Nu står den där och det är inte mycket annat att göra än att njuta av allt det vackra – vilket finns i överflöd. Vi gick där länge, länge och ändå har vi missat massor.
   Jag har ingen aning om hur högt staketet är faktiskt men det såg ut att vara relativt högt i förhållande till de som vågade sig upp!

 2. Som sagt – enormt mäktig och imponerande! En gång ett riktigt skrytbygge. Tänk så många skickliga hantverkare som lagt sin hand där … och arbetat i sitt anletes svett. Förmodligen mot en ganska usel ersättning …
  Nu skulle jag ju för den skull inte säga nej till att få göra ett besök där 🙂

  1. Nej den var väl värd ett besök – vi steg upp i ottan för att vara där när den öppnade klockan 7 för att slippa den värsta trängseln 🙂
   Jo du, det är nog många som slitit för att bygga och dekorera det här jättebygget!

  1. Vi var rätt många som stannade på golvet 🙂 Sonens flickvän har varit upp förut och beskrev det på ett sånt sätt så alla eventuella tankar på att gå upp snabbt skingrades hos oss alla 🙂

 3. Ibland undrar man om dagens hantverkare kunde bygga något liknande. Det är riktigt imponerande och målningarna ska vi inte prata om.
  Underbara bilder även i dina tidigare inlägg.

  1. Tack!
   Förhoppningsvis finns det de som kan men nog var det mer ”hantverk” förr – helt fantastiskt faktiskt!

 4. Vad jag minns så var det inte otäckt alls att vara där uppe och beskåda utsikten över Vatikanen. Men den sista biten upp var en aning klastrofobisk, lite trångt med väggarna omkring en. Men maken mådde inte så bra, ändå var det han som tyckte att vi skulle upp där. Att se bönemässan för påven på väg upp där var också en upplevelse. Gillar dina kupolbilder.

  1. Jag blir darrig i knäna bara av att tänka tanken att gå upp… höjder är inget för mig 🙂
   Att vara där vid ett sådant tillfälle som du var är nog mäktigt, en upplevelse som är få förunnat (nu vill jag ju inte att påvarna ska gå och dö på löpande band för det så klart, men du förstår nog hur jag menar).

   1. Det märkliga var att min mans farbror dog samma dag, vilket han själv inte skulle ha gillat enligt svärfar, han bodde och verkade I Sydamerika och menade att han hade sett så mycket elände som den katolska kyrkan hade ställt till.

Kommentera