Basilica di San Pietro in Vaticano – Peterskyrkan del II

Magnifikt guldtak i Peterskyrkans entré

Peterskyrkan – en magnifik byggnad

Som jag nämnde i inlägget Peterskyrkan del I är kyrkan rejält stor. Den sägs innehålla ungefär 800 kolonner, 390 stora statyer och 45 altare. Den präst som ska hålla i någon predikan eller högmässa här behöver med andra ord hålla tungan rätt i mun så han ställer sig vid rätt altare när han börjar.

Men det här inlägget handlar vare sig om kolonner eller altare utan allra främst om tak – alldeles fantastiskt vackra tak! Fotot ovan och här nedanför visar ”entrén” till Peterskyrkan, det vill säga innan du kliver in i själva kyrkan. Det är väl en underdrift att påstå att ”de sparade inte på krutet” när de byggde den här kyrkan!

Takdekor i Peterskyrkans entré, Vatikanstaten
Guldig takdekoration i Peterskyrkan, Vatikanstaten, Rom

De fantastiskt dekorerade taken fortsätter naturligtvis även inne i själva kyrkan. Det är inte utan att man undrar hur mycket tid och pengar de lade ner på dessa eminenta hantverk!

Tak och valv i Peterskyrkan - Basilica di San Pietro in Vaticano
Tak i ett valv i Peterskyrkan i Vatikanstaten
Takdekoration i Peterskyrkan, Vatikanen, Rom

Fotat i Vatikanstaten, Rom i maj/juni 2019.

11 thoughts on “Basilica di San Pietro in Vaticano – Peterskyrkan del II

 1. Det är otroligt imponerande och jag tänker att de hantverkare, som en gång gjorde allt detta vackra, måste ha varit väldigt stolta. De kanske inte fick ta åt sig äran men vilken yrkesskicklighet!!! Det måste gå åt stora summor numera för att hålla allt i det skick det verkar vara i. Jag är lite kluven. Å ena sidan grips jag av allt det vackra och å andra sidan tycker jag att pengarna kan användas bättre. Men det är säkert viktigt för många och då är det nog rätt.

  1. Visst är det imponerande men jag känner faktiskt lite som du, tänk vad de pengarna kunde göra nytta på annat håll. Samtidigt kan jag inte låta bli att imponeras och känslan att gå där var mäktig. Vi var där tidigt, tidigt en morgon så det var inte särskilt mycket människor vilket förmodligen gjorde upplevelsen än mäktigare.

 2. Är djupt imponerad av bloggen. Så snygg. Har du åstadkommit allt detta själv? Nog för jag visste att du är duktig med det tekniska och gärna fixar själv, men detta tar priset. Är hur avundsjuk som helst. Bilderna är superba. Nu vill vi ha mer…

  1. Tack! Jag har inte fixat riktigt allt själv, det finns ju fina mallar att använda sig av som man kan utgå ifrån. Jag är inte riktigt så duktig att jag kan bygga allt själv 😉
   Tack så mycket, jag börjar bli lite mer bekant med nya kameran och… Peterskyrkan är ju fantastisk, där finns hur mycket som helst att fota. Var lugn… det kommer mer!

  1. Bloggen är ny så jag måste godkänna alla som kommenterar första gången. Dessutom hade dina kommentarer hamnat i skräpkorgen men nu så ska allt vara i sin ordning igen!

   1. Kommentaren jag skrev först på det här inlägget menade jag … den verkar försvunnen i alla fall.
    Jag skrev om att kyrkan är mäktig och vacker … och jag berömde dig för bilderna och för din nya fotoblogg … Du är verkligen duktig som ger dig i kast med detta. Vad är fördelarna gentemot ”vanliga” WP, förutom fler egna möjligheter att påverka designen? Vad är kostnaden?

    1. Okej, den kan jag inte hitta. Måste ha blivit något tok.
     Tack så mycket 🙂
     Fördelarna är nog kanske mest det att man kan styra lite mer själv, i övrigt fungerar det nog lite lika. Kostnaden beror alldeles på vilket webbhotell man väljer, vissa är jättebilliga, andra ganska dyra. Så, det kan med andra ord bli både billigare och dyrare än att ”köpa till” utrymme och att ”köpa sig fri” från reklamen på vanliga WP.

  1. Eller hur!
   Tack så mycket! Jag fotade hej vilt och kanske jag inte alltid (du kan för övrigt stryka kanske där 🙂 ) var så noga med hur det blev 🙂

Kommentera