Area Sacra di Largo Argentina

Largo di Torre Argentina Rom

Area Sacra di Largo Argentina eller Largo di Torre Argentina

Vilket av namnen ovan som är det rätta har jag inte kommit underfund med och det kanske kvittar egentligen. Det ni ser här på fotona är ett nedsänkt torg mitt i Rom, en arkeologisk utgrävning från så tidigt som 300 år f.Kr. Här byggde romarna ett antal, för dem, viktiga tempel. Utgrävningarna av platsen ägde rum under 1920-talet och fyra olika tempel upptäcktes. Numera får man inte gå ner på området men man kan se det hela från trottoaren som löper runt hela torget.

Den mest välbevarade byggnaden är den du ser på mina foton, två rader med pelare och ett välvt altare på en upphöjd grund.

Area Sacra di Largo Argentina, Rom
Largo di Torre Argentina, Rom

Curia di Pompeo

På området Largo di Torre Argentina finns också resterna av Curia di Pompeo, en plats där den romerska senaten sammanträdde. En gång i tiden en imponerande byggnad men numera bara ett antal stenar liggandes i gräset. Curia di Pompeo kanske är mest känd som den plats där Julius Ceasar avrättades år 44 f.Kr.

Resterna av Curia de Pompeo där Julius Ceasar avrättades
Resterna av Curia di Pompeo, Rom

Torre Argentina Cat Santuary

Här på torget finns dock inte bara gamla lämningar från antiken. Här finns också ett av Roms äldsta härbärgen för katter – Torre Argentina Cat Santuary. Här tas övergivna katter om hand, får sjukvård och mat, kärlek och lite frihet om så önskas. De som tas om hand kastreras också för att det inte ska bli fler övergivna katter. Just här vid Torre Argentina Cat Santuary tas många katter med olika funktionsnedsättningar om hand, lovvärt minst sagt.

Om möjligt försöker härbärget också att hitta nya, kärleksfulla hem åt katterna. Vill du läsa mer om katthärbärget hittar du en artikel här.

Katt vid Largo di Torre Argentina i Rom, här finns också katthärbärget Torre Argentina Cat Santuary

Fotat av mig i Rom i maj/juni 2019.

10 thoughts on “Area Sacra di Largo Argentina

  1. Ja det är lite mysigt och gå runt och känna historiens vingslag. I ärlighetens namn föredrar jag sevärdheter som inte är så ”befolkade” som de i Rom, men nu var jag i storstaden och då får man ta det som det är 🙂

   1. Det är just det. Ett knep är att gå upp tidigt på morgnarna innan turisthorderna vaknat, vilket dock inte är så kul på en semester.

    1. Vi gjorde det när vi skulle till Peterskyrkan för att slippa de värsta turisthorderna. Men vi gick ju hela dagar så det hjälpte ju bara en stund att vara uppe tidigt 🙂

 1. När man står där kan man säkert känna det förflutnas andedrag. Fina bilder! Visst är det underbart att man bryr sig om gatukatter som oftast är sjuka dessutom. Hoppas att många får ett nytt, kärleksfullt hem.

  1. En märklig kombination av storstadspuls och historiens vingslag vill jag påstå. Tack så mycket!
   Ja det är fint att någon bryr sig. Jag var in på deras hemsida och inser att de tar hand om många, många katter med olika skador och sjukdomar som, trots detta, får både kärlek och god omvårdnad. Det värmer lite i lilla hjärtat 🙂

 2. Ni vandrar verkligen runt i historien och vi får följa med och bara glädjas åt allt det fina du förmedlar. Jag tror att ni blir alldeles fullproppade med kunskap med två duktiga kunskapsförmedlare vid er sida, varav en tillfälligt bosatt där 😀 Kul att få så bra guidning.
  Jag blir både glad och lite ledsen när jag läser om katterna. Stackars katter som lever som de gör men underbart att många av dem blir omhändertagna och kanske t o m får bra familjer att bo hos 🙂

  1. I Rom är det nästan svårt att INTE vandra runt i historien, i vart fall i de centrala delarna är historien ständigt närvarande 🙂
   Vi hade, stundtals i alla fall, proffsig guidning. Hon har lärt sig massor, men jag tror nog hon hade med sig en hel del kunskap sedan tidigare också. Om jag inte är fel underrättad var det hennes sjunde besök och nu var hon ju där för att lära ”på allvar” 🙂

 3. Det där minns jag, tror jag. Kolonnerna och detaljerna är så vackra och fina foton. Nog finns det mycket historia i Rom!

  1. Tack! Där var det lite svårtfotat kan jag tycka – men så vackert!
   Ja nog finns det historia i överflöd i Rom! Helt otroligt mycket faktiskt och ändå har man ”skövlat” en hel del.

Kommentera